Wanneer monteren

Aangezien dat bij temperaturen lager dan 7°C een normale band veel harder zal worden en zo minder veilig wordt, wordt het aangeraden van begin oktober over te schakelen naar winterbanden. Vanaf het moment dat het terug warmer wordt, schakelt u het best terug over naar uw normale banden, ideaal hier is einde maart of begin mei.

Zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn niet overal verplicht, maar er gelden wel regels die erop wijzen als u in een ongeval geraakt en u heeft geen winterbanden gemonteerd dat u (mede) aansprakelijk gesteld kan worden. Gaat u op wintersportvakantie, bekijk dan zeker onze pagina met de regels per land. Bekijk ze hier!

Tot 40% goedkoper!

Wilt u zich deze winter ook veilig voelen op de weg? Wacht zeker niet te lang, bekijk nu het volledige gamma van winterbanden! Voor het volledige aanbod klik hier. Bekijk zeker ook eens Promo Code, op deze site kan je misschien een kortingscode vinden die je gebruiken bij je online aankoop van winterbanden.

Wat zegt de wet over winterbanden?

Vertrek u zoals vele andere Belgen ook op skivakantie?

Winterbanden zijn niet altijd verplicht maar vele landen, zoals Frankrijk, Duitsland, Finland, Italië, Zweden, Zwitserland, Oostenrijk en Noorwegen schrijven wel voor dat auto’s moeten aangepast zijn aan de weersomstandigheden. Dit wil dus zeggen als er sneeuw op de wegen ligt dan moet de auto uitgerust zijn met winterbanden. Indien dit niet het geval is, kan u een boete krijgen. Tevens als u betrokken raakt bij een ongeval en uw wagen is niet uitgerust met winterbanden dan kan u hiervoor aansprakelijk gesteld worden.

Overzicht van de regels omtrent winterbanden per land:

  • Duitsland – In Duitsland moeten alle voertuigen uitgerust zijn met banden die voldoen aan het klimaat. Dit wil dus zeggen als het sneeuwt men verplicht is om winterbanden te plaatsen.
  • Zwitserland – In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar als u op een besneeuwde weg het verkeer ophoudt, zal u een boete ontvangen omdat u geen winterbanden gemonteerd heeft.
  • Frankrijk – Als het weer bepaalt dat er winterbanden gebruikt moeten worden, dan is men verplicht dit te doen. Indien u in een ongeval betrokken raakt en het blijkt dat u geen winterbanden gemonteerd heeft dan zal u hier (mede) aansprakelijk worden voor gesteld. In Frankrijk mag men ook sneeuwkettingen gebruiken.
  • Italië – Als het weer bepaalt dat er winterbanden gebruikt moeten worden, dan is men verplicht dit te doen. Indien u in een ongeval betrokken raakt en het blijkt dat u geen winterbanden gemonteerd heeft dan zal u hier (mede) aansprakelijk worden voor gesteld. In Italië, neem je best ook sneeuwkettingen mee, omdat in sommige plaatsen deze verplicht zijn. Dit zal steeds aangeduid worden met verkeersborden.
  • Oostenrijk – Vanaf 1 januari 2008 moeten alle voertuigen verplicht zijn uitgerust met winterbanden. Deze verplichting geldt vanaf 1 november tot en met 15 april. Winterbanden die geldig zijn, moeten een insnijding hebben van minimum 4mm diep. Wordt u betrapt tijdens het rijden zonder winterbanden zal u sowieso een boete ontvangen van € 35. Bent u betrokken bij een ongeval en het blijkt dat u rijdt zonder winterbanden lopen de boetes op tot € 5000.
  • Noorwegen – Een winteruitrusting is verplicht indien de weersomstandigheden dit voorschrijven. Dit kunnen winterbanden zijn maar ook sneeuwkettingen. Zonder winteruitrusting rijden kan leiden tot (mede) aansprakelijkheid bij een ongeval. De periode die gehanteerd wordt is van 15 oktober tot 1 mei.
  • Zweden – Tevens als in Noorwegen is een winteruitrusting verplicht indien de weersomstandigheden dit voorschrijven. Dit kunnen winterbanden zijn maar ook sneeuwkettingen. Zonder winteruitrusting rijden kan leiden tot (mede) aansprakelijkheid bij een ongeval. De periode die gehanteerd wordt is van 1 december  tot 1 april.
  • Finland – In Finland zijn winterbanden verplicht gedurende de periode 1 december tot 1 maart.
  • België en Nederland – In beide landen zijn winterbanden wettelijk niet verplicht, maar wel aan te raden. Zeker met de strenge winters van de laatste jaren en de vele ongevallen die erin plaats vonden.

Voor een volledig overzicht van de vele winterbanden die er zijn, klik hier. Hier vindt u zeker de juiste banden voor uw wagen.

Zorg er ook voor dat u de juiste verzekering heeft voor uw wagen en uw medereizigers. Indien je volledig veilig wil reizen, maak dan gebruik van de trein. Rustig zonder zorgen naar uw bestemming. Klik hier voor meer info.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Zijn winterbanden verplicht, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Geef commentaar