Winterbanden getest

ANWB

Als eerste geven we jullie de resultaten van de tests die zijn uitgevoerd door ANWB. ANWB of wel ‘De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond’ is een Nederlandse verkeers-, vervoers-, en hulporganisatie. Vergelijkbaar met Touring en VAB van bij ons. Zij voeren jaarlijks één van de grootste tests uit van winterbanden.

In het totaal hebben ze dit jaar 35 banden getest. Opmerkelijk is dat de A-merken, toch steeds de beste scores behalen in vergelijking met de goedkopere winterbanden. Ook leuk is dat de ANWB winterbanden vergelijkt met 4-seizoensbanden. Daaruit kunnen we besluiten wie tijdens de wintermaanden de auto dagelijks nodig heeft, het best winterbanden monteert. Zeker voor mensen die op wintersportvakantie gaan, wordt ten sterkste aangeraden om winterbanden te monteren.

Uit de tests blijkt dat winterbanden beter scoren dan 4-seizoensbanden op volgende aspecten:

 • Trekkracht, vertrekken verloopt veel vlotter
 • Algemene grip op de weg, beter gedrag in de bochten
 • Veel kortere remafstand

 

De verschillen zijn logisch verklaarbaar, aangezien winterbanden een aangepast profiel hebben samen met de specifieke rubbersamenstelling, zo zijn ze op maat gemaakt voor winterse omstandigheden. De 4-seizoensbanden zijn gemaakt om goed te scoren tijdens alle mogelijke weersomstandigheden en daarom boeten ze in in effectiviteit op een winterse ondergrond vergeleken met winterbanden.

Zoals gezegd heeft de ANWB dit jaar 35 banden getest. Dit hebben ze gedaan voor de maten 175/65 R 14T(voor kleine midden klas wagens zoals Renault Clio, Peugeot 206, Volkswagen Polo) en 195/65 R 15T(voor de midden klas wagens zoals Volkswagen Golf, Ford Focus, Opel Astra). Daarnaast zijn de 4-seizoensbanden getest voor de maat 175/65 R 14T. Wilt u meer info over de logica die achter de bandenmaten zit, klik dan hier.

Resultaten voor de winterbanden met maat 175/65 R 14T:

 1. Continental Wintercontact TS800
 2. Michelin Alpin A4
 3. Dunlop WinterResponse
 4. Goodyear UltraGrip 8
 5. Semperit MasterGrip
 6. ESA Tecar SuperGrip 7
 7. Vredestein Snowtrac 3
 8. Uniroyal MSplus 6
 9. Maloya Davos
 10. Sava Eskimo S3+
 11. Firestone Winterhawk 2 Evo
 12. Pirelli Winter 190 Snowcontrol III
 13. Ceat Formula winter
 14. Falken Eurowinter HS439

Voor een volledig overzicht van de testresultaten van winterbanden met maat 175/65/14 in PDF klik hier.

Resultaten voor de winterbanden met maat 195/65 R 15T:

Page 1 of 3 | Next page