FAQ’s

Waarom moeten winterbanden per 4 gemonteerd worden?

Zijn winterbanden verplicht?

Wat is mijn bandenmaat?

Hoe moet ik winterbanden opbergen?

Wat kosten winterbanden?

Wat zijn zijn ‘M+S’ banden?

Zijn winterbanden enkel nuttig bij sneeuw?

Wanneer monteer ik mijn winterbanden?

Zijn winterbanden nodig als mijn wagen ‘traction control’ heeft?

Maken winterbanden meer lawaai dan gewone banden?

Bestaan er winterbanden voor de fiets?

 

Waarom moeten winterbanden per 4 gemonteerd worden?

Om optimaal veilig te zijn is het niet voldoende winterbanden te monteren op de aandrijfas. Enkel monteren op de aandrijfas zal ervoor zorgen dat de prestaties bij het optrekken verbeteren, maar de auto zal uit evenwicht geraken en zo wordt de kans op slippen vergroot.  Sowieso voor auto’s met vierwielaandrijving is het een absolute noodzaak dat er 4 winterbanden worden gemonteerd.

 

Zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn niet altijd verplicht maar vele landen, zoals Frankrijk, Duitsland, Finland, Italië, Zweden, Zwitserland, Oostenrijk en Noorwegen schrijven wel voor dat auto’s moeten aangepast zijn aan de weersomstandigheden’. Dit wil dus zeggen als er sneeuw op de wegen ligt dan moet de auto uitgerust zijn met winterbanden. Indien dit niet het geval is, kan u een boete krijgen. Tevens als u betrokken raakt bij een ongeval en uw wagen is niet uitgerust met winterbanden dan kan u hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Voor een volledig overzicht van de regels per land klik hier.  

Wat kosten winterbanden?

Als voorbeeld nemen we één van de meest reguliere bandenmaat, namelijk ’195/65 R 15′ met snelheidsindex H.
  • M+S bandenset tussen € 400 – 450
  • Winterbanden tussen € 450 – 500
Voor extra sneeuwkettingen mag u rekenen op een bedrag tussen € 85 en 120.  

Wat zijn ‘M+S’ banden?

‘Mud and Snow’ banden zijn beter bekend als de vierseizoensbanden, ze een alternatief op winterbanden, ze zijn steeds herkenbaar aan de aanduiding M + S. Die kunnen het hele jaar gebruikt worden, maar ze presteren in sneeuw minder goed dan de echte winterbanden.  

Zijn winterbanden enkel nuttig bij sneeuw?

Zeker niet! Aangezien winterbanden veel meer grip hebben dan normale banden. Normale banden zullen harder worden bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius. Dankzij het rubbermengsel van winterbanden zullen deze veel soepeler blijven bij koude temperaturen, wat een positief effect heeft op de grip op de baan. Tevens zorgt de structuur van winterbanden er ook voor dat er een betere grip is op de baan tijdens natte weersomstandigheden.  

Wanneer monteer ik mijn winterbanden?

Vanaf het moment de temperatuur lager is dan 7°C dan is de prestatie van winterbanden veel beter dan gewone normale banden. Door de lagere temperatuur zullen normale banden harder worden en zo zal deze band veel van zijn capaciteiten verliezen. De grip op de baan zal verslechteren, tevens als het comfort en de remafstand. U kan best uw winterbanden begin oktober laten monteren om zo perfect voorbereid te zijn op de koudere wintermaanden.  

Page 1 of 2 | Next page