Wanneer monteren

Aangezien dat bij temperaturen lager dan 7°C een normale band veel harder zal worden en zo minder veilig wordt, wordt het aangeraden van begin oktober over te schakelen naar winterbanden. Vanaf het moment dat het terug warmer wordt, schakelt u het best terug over naar uw normale banden, ideaal hier is einde maart of begin mei.

Zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn niet overal verplicht, maar er gelden wel regels die erop wijzen als u in een ongeval geraakt en u heeft geen winterbanden gemonteerd dat u (mede) aansprakelijk gesteld kan worden. Gaat u op wintersportvakantie, bekijk dan zeker onze pagina met de regels per land. Bekijk ze hier!

Tot 40% goedkoper!

Wilt u zich deze winter ook veilig voelen op de weg? Wacht zeker niet te lang, bekijk nu het volledige gamma van winterbanden! Voor het volledige aanbod klik hier. Bekijk zeker ook eens Promo Code, op deze site kan je misschien een kortingscode vinden die je gebruiken bij je online aankoop van winterbanden.

Waarom moeten winterbanden per 4 gemonteerd worden?

Zijn winterbanden verplicht?

Wat is mijn bandenmaat?

Hoe moet ik winterbanden opbergen?

Wat kosten winterbanden?

Wat zijn zijn ‘M+S’ banden?

Zijn winterbanden enkel nuttig bij sneeuw?

Wanneer monteer ik mijn winterbanden?

Zijn winterbanden nodig als mijn wagen ‘traction control’ heeft?

Maken winterbanden meer lawaai dan gewone banden?

Bestaan er winterbanden voor de fiets?

 

Waarom moeten winterbanden per 4 gemonteerd worden?

Om optimaal veilig te zijn is het niet voldoende winterbanden te monteren op de aandrijfas. Enkel monteren op de aandrijfas zal ervoor zorgen dat de prestaties bij het optrekken verbeteren, maar de auto zal uit evenwicht geraken en zo wordt de kans op slippen vergroot.  Sowieso voor auto’s met vierwielaandrijving is het een absolute noodzaak dat er 4 winterbanden worden gemonteerd.

 

Zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn niet altijd verplicht maar vele landen, zoals Frankrijk, Duitsland, Finland, Italië, Zweden, Zwitserland, Oostenrijk en Noorwegen schrijven wel voor dat auto’s moeten aangepast zijn aan de weersomstandigheden’. Dit wil dus zeggen als er sneeuw op de wegen ligt dan moet de auto uitgerust zijn met winterbanden. Indien dit niet het geval is, kan u een boete krijgen. Tevens als u betrokken raakt bij een ongeval en uw wagen is niet uitgerust met winterbanden dan kan u hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Voor een volledig overzicht van de regels per land klik hier.

 

Wat kosten winterbanden?

Als voorbeeld nemen we één van de meest reguliere bandenmaat, namelijk ’195/65 R 15′ met snelheidsindex H.

  • M+S bandenset tussen € 400 – 450
  • Winterbanden tussen € 450 – 500

Voor extra sneeuwkettingen mag u rekenen op een bedrag tussen € 85 en 120.

 

Wat zijn ‘M+S’ banden?

‘Mud and Snow’ banden zijn beter bekend als de vierseizoensbanden, ze een alternatief op winterbanden, ze zijn steeds herkenbaar aan de aanduiding M + S. Die kunnen het hele jaar gebruikt worden, maar ze presteren in sneeuw minder goed dan de echte winterbanden.

 

Zijn winterbanden enkel nuttig bij sneeuw?

Zeker niet! Aangezien winterbanden veel meer grip hebben dan normale banden.
Normale banden zullen harder worden bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius. Dankzij het rubbermengsel van winterbanden zullen deze veel soepeler blijven bij koude temperaturen, wat een positief effect heeft op de grip op de baan. Tevens zorgt de structuur van winterbanden er ook voor dat er een betere grip is op de baan tijdens natte weersomstandigheden.

 

Wanneer monteer ik mijn winterbanden?

Vanaf het moment de temperatuur lager is dan 7°C dan is de prestatie van winterbanden veel beter dan gewone normale banden. Door de lagere temperatuur zullen normale banden harder worden en zo zal deze band veel van zijn capaciteiten verliezen. De grip op de baan zal verslechteren, tevens als het comfort en de remafstand.

U kan best uw winterbanden begin oktober laten monteren om zo perfect voorbereid te zijn op de koudere wintermaanden.

 

Zijn winterbanden nodig als mijn wagen ‘traction control’ heeft?

Jawel, traction control is niet voldoende om optimaal beveiligd te zijn tegen winterse omstandigheden. Traction control zorgt voor het afstemmen van het vermogen van de wagen op de tractie van de banden. Op het moment dat je banden weinig grip hebben, wordt de traction control geactiveerd. Om te vermijden dat traction control moet worden geactiveerd, monteert u beter winterbanden.
Conclusie: winterbanden + traction control = de ideale combinatie.

 

Maken winterbanden meer lawaai dan gewone banden?

De moderne winterbanden van vandaag maken niet of nauwelijks meer lawaai dan normale banden. Door gebruik te maken van nieuwe rubbermengsels  en door de computer ontworpen ‘loopvak’ patronen, zijn bijna alle fabrikanten van winterbanden erin geslaagd om het geluid tot een minimum te beperken.

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
FAQ's, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Geef commentaar